Vakantie!

Zie het leven als een vakantie. Je weet dat de vakantie eindigt met een terugreis, maar je laat je vakantiedagen niet bederven door alsmaar te denken aan die terugreis. Iemand die op vakantie is vult zijn dagen veel beter dan iemand die thuis is gebleven.

Veel mensen leven alsof ze altijd zullen leven en gaan veel te gemakkelijk om met de dagen die ze op aarde verblijven. Er worden veel dagen verknoeid en dat is jammer. Iemand die heel ziek is en weet dat de dood niet lang op zich laat wachten gaat vaak veel efficiƫnter om met de resterende dagen zodat een waar geluksgevoel zomaar kan ontstaan uit het niets.

Zie het sterven als de terugreis van een vakantie. Je weet dat het voorbij is, maar geniet als het even kan nog lekker na van de herinneringen.
Conclusie: door het besef van je eigen eindigheid vul je je dagen beter en kun je nog meer genieten van het leven.

Doodsangst komt vrijwel niet voor bij jongeren. Ze hebben het te druk om eens stevig stil te staan bij de eigen eindigheid. Prima. Ben je ouder en heb je vrijwel geen verantwoordelijkheden meer? Dan is het risico dat je je resterende dagen laat vergallen door doodsangst een heel stuk groter. Dat is heel, heel jammer. Vooral omdat je inmiddels de nodige wijsheid vergaard hebt. Met wijsheid leef je heel wat makkelijker en laat je je niet snel meer intimideren (om maar eens iets te noemen).

Juist een ouder persoon, die gedaan heeft wat hij moest doen, kan de rest van zijn leven zien als een onbekommerde vakantie en de dagen gaan vullen met geluk. Het omzetten van die knop is niet makkelijk omdat mensen gewoontedieren zijn. Nieuwe wegen worden zelden betreden, terwijl juist nieuwe wegen nodig zijn als iemand de dagen lusteloos aaneenrijgt.

Groei is altijd mogelijk, op iedere leeftijd. Maar dan moet je soms bereid zijn om afstand te nemen van je zekerheden. Dat kan angst veroorzaken, maar dat is dan maar zo. Blijf je verwonderen, blijf alert, blijf leren en blijf afleren.
De zinloosheid van ons bestaan hoeft persoonlijke ambities niet in de weg staan. Integendeel! Er is alle reden om juist NU iets heel moois te maken van je korte verblijf op aarde. Een tweede kans krijg je immers niet. Voor je geboorte was er niets, na je dood is er ook niets.

Het ware geluk heeft alles te maken met VRIJHEID. Ben vrij van de angst om te leven en ben vrij van de angst om te sterven. Je bent niet minder dan anderen, maar ook niet meer. Net als alle anderen leef je en net als alle anderen ga je daarna dood. Leef je leven zo prettig mogelijk.

Ben verantwoordelijk voor wat binnen je macht ligt en trek je niet teveel aan van de wereldlijke ellende die je toch niet kunt oplossen. Er zullen altijd obstakels zijn, maar zorg ervoor dat je zelf de regisseur blijft. Jijzelf bepaalt of de obstakels stress opleveren.

BIOPINIE?

Bio: Volgens de wetenschap is het biologisch leven puur toevallig ontstaan, miljarden jaren na de oerknal. Ook is het biologisch leven compleet zinloos.

Opinie: Het leven heeft geen doel en geen opdracht. Is dat erg? Nee, dat geeft rust. Zo houden we veel tijd over om te zorgen voor elkaar en voor onszelf