ACHTERZIJDE

Hoe gelukkig je nu ook bent… je eigen sterven hangt als een donkere wolk boven je hoofd. Vroeg of laat ben je aan de beurt en af en toe denk je daar wel eens aan. Om vervolgens weer heel gauw aan iets anders te gaan denken. Stilstaan bij de dood of bij het eigen sterven doen we liever niet.

Dat kan anders

Wat als je er nu eens in zou slagen om dat sterven als iets positiefs te gaan zien? Dat is makkelijker dan je denkt. Positieve associaties leren je brein dat doodangst echt nergens voor nodig is. Is die KLIK eenmaal gemaakt, dan kun je nog meer genieten in het Hier & Nu.

Zie het leven als een vakantie. Je weet dat de vakantie eindigt met een terugreis, maar je laat je vakantiedagen niet bederven door alsmaar te denken aan die terugreis. Iemand die op vakantie is vult zijn dagen veel beter dan iemand die thuis is gebleven. Veel mensen leven alsof ze altijd zullen leven en gaan veel te gemakkelijk om met de dagen die ze op aarde verblijven. Er worden veel dagen verknoeid en dat is jammer. Iemand die heel ziek is en weet dat de dood niet lang op zich laat wachten gaat vaak veel efficiënter om met de resterende dagen zodat een waar geluksgevoel zomaar kan ontstaan uit het niets. Zie het sterven als de terugreis van een vakantie. Je weet dat het voorbij is, maar geniet als het even kan nog lekker na van de herinneringen.

Conclusie: door het besef van je eigen eindigheid vul je je dagen beter en kun je nog meer genieten van het leven.

Doodsangst komt vrijwel niet voor bij jongeren. Ze hebben het te druk om eens stevig stil te staan bij de eigen eindigheid. Prima. Ben je ouder en heb je vrijwel geen verantwoordelijkheden meer? Dan is het risico dat je je resterende dagen laat vergallen door doodsangst een heel stuk groter. Dat is heel, heel jammer. Want juist een ouder persoon, die gedaan heeft wat hij moest doen, kan de rest van zijn leven zien als een onbekommerde vakantie en de dagen gaan vullen met geluk. Het omzetten van die knop is niet makkelijk omdat mensen gewoontedieren zijn. Nieuwe wegen worden zelden betreden, terwijl juist nieuwe wegen nodig zijn als iemand de dagen lusteloos aaneenrijgt. Groei is altijd mogelijk, op iedere leeftijd. Maar dan moet je soms bereid zijn om afstand te nemen van je zekerheden. Dat kan angst veroorzaken, maar dat is dan maar zo. Blijf je verwonderen, blijf alert, blijf leren en blijf afleren.

De zinloosheid van ons bestaan hoeft persoonlijke ambities niet in de weg staan. Integendeel! Er is alle reden om juist NU iets heel moois te maken van je korte verblijf op aarde. Een tweede kans krijg je immers niet. Voor je geboorte was er niets, na je dood is er ook niets. Creëer geluk! Hier & Nu. Hoe je dat doet? Heel gemakkelijk: door eerst eens alle blokkades LOS TE LATEN of een plek te geven waar ze niet meer dominant aanwezig zijn in je leven. Zo kan de VRIJHEID ontstaan die nodig is om het ware geluk te bereiken.

Ben je daarna klaar en kun je vervolgens passief genieten van je geluk tot aan het einde van je leven? Nee, dat loslaten is een voortdurende bezigheid want er zijn vele, vele obstakels en er komen steeds weer nieuwe obstakels bij en sommige oude obstakels herleven.